Двама от членовете на  Светия синод - - Варненския и

...
Двама от членовете на  Светия синод - - Варненския и
Коментари Харесай

Двамата митрополити оттеглиха подкрепата си за новата процедура за избор на владика

Двама от членовете на  Светия синод - - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий са отдръпнали поддръжката си за въведената нова процедура, с която бяха касирани изборите за избора на сливенски митрополит.   Йоан беше определен за наместник на престола след гибелта на митрополит Йоаникий, както и за уредник на избора.
Прочетете още
Основните рецензии след приемането на наредбата бяха, че промени в устава на синода съгласно него могат да се вършат единствено на Църковен събор. Двамата митрополити през днешния ден я дефинират като " преждевременно решение ".

" По нея се произнесоха авторитетни адвокати и други експерти, които установяваха съществени проблеми предвид на досегашната процедура, на Устава на Българската православна черква и на държавното законодателство. Стана ясно, че сходна разпоредба не може да бъде призната и приложена. В името на любовта, мира и единството на Българската православна черква, както и за отбягване на всяка сексапил и ужас у народа Божи, заявяваме, че отдръпваме своята поддръжка за приемане на синодалната разпоредба ", пишат митрополитите.

На 24 февруари за новата разпоредба, съгласно която Светия синод самичък избира митрополитите, гласоподаваха 9 от 12-те присъстващи духовници. Тримата, дали своят вот срещу - Гавриил, Даниил и Серафим към този момент направиха документално мнение против нея. В съвещанието не участваха патриархът и Софийски митрополит Неофит, който е в болница с влошено здраве, и митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф.

Впоследствие Йосиф дефинира като преждевременно, недоказано и безконтролно касирането на избора на сливенски митрополит, а приемането на новата разпоредба като безконтролно. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР